LAVANDA

Lauks_tuvplans.jpg

Lavanda ir populāra smaržas un ārstniecisko īpašību dēļ – to lieto bezmiega, stresa un galvassāpju novēršanai, garīgā un fiziskā līdzsvara atjaunošanai. Auga burvīgais aromāts nomierina mājdzīvniekus, vilina bites un taureņus, bet atbaida odus, blusas un kodes. Lūk, dažas idejas, kā  izmantot lavandu veselīgam dzīvesveidam.

Lavandas līdzsvarojošā un harmonizējošā iedarbība palīdzēs izveidot nomierinošu gulētiešanas režīmu ne tikai jums, bet arī jūsu bērniem - uzsmidziniet uz spilvena "Annas lavandas" ziedūdeni, vai novietojiet zem spilvena pagalvi. Un, pirms gulētiešanas, nobaudiet kādu no "Annas lavandas" tēju maisījumiem!

Lavandu ziedūdens  attīra un pasargā ādu no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes. Izmantojams zīdaiņu, mazu bērnu un grūtnieču ādas kopšanai. Lieliski nomierina un dziedē ādu pēc sauļošanās, palīdz mazināt ādas nevienmērīgu toni, mazina odu uzbrukumus un kukaiņu kodumu sekas. Piemērots matu kopšanai - labs līdzeklis blauznu ārstēšanai un profilaksei. Labs līdzeklis pēc skūšanās vai depilācijas procedūrām, jo antibakteriālās īpašības neļauj veidoties iekaisumiem un nomierina ādas kairinājumu, sāpes, apsārtumus vai citas nepatīkamas izjūtas. Lietojams kompresēs migrēnas un galvassāpju gadījumos.

Lavanda ir labs palīgs saimniecībā. Smaržīgie spilventiņi noderēs, lai aromatizētu telpas, drēbes, skapjus, gultas un vienlaikus atbaidīs nevēlamos insektus - kodes un blusas. Ziedūdens jauki noderēs veļas gludināšanā, to vērts pievienot ūdenim grīdas mazgāšanai.

Lietojiet lavandu, rūpēs par saviem mājdzīvniekiem - tā nomierina un ir dabisks pretblusu līdzeklis.

Un visbeidzot - gardēdība! Pievienojiet malku lavandu sīrupa saviem iecienītajiem dzērieniem - rīta kafijai, kokteilim vai bērnu limonādei un baudījums kļūs neaizmirstams! Ņemot vērā maigi piparoto aromātu, angļu lavanda (Lavandula angustifolia) ir kļuvusi par gardēžu pieprasītu piedevu visa veida ēdienos - sākot no izsmalcinātiem desertiem līdz sātīgākiem gaļas ēdieniem. Tā lieliski sader ar citroniem, šokolādi, riekstiem, mellenēm un āboliem, kā arī ar maizi, medu un sinepēm. Lavanda papildinās raudenes, rozmarīna, timiāna un salvijas aromātus ceptos un grilētos dārzeņu, gaļas un zivju ēdienos.